Είδη Ορειβατικών παπουτσιών και η σωστή χρήση τους

Είδη και διαφορές ορειβατικών παπουτσιών

Από τα πολύ παλιά χρόνια, στην Κεντρική Ευρώπη και κυρίως στο σύμπλεγμα των Άλπεων, υπήρχε η ανάγκη στους ανθρώπους, λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής και των μεγάλων υψομέτρων, να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους υπόδησης, από αυτά που συνήθιζαν να φορούν στις πόλεις. Στην σημερινή εποχή, με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα ορειβατικά παπούτσια, και οι εταιρίες που ειδικεύονται στον τομέα αυτό βρίσκονται σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο.


  • Σήμερα υπάρχουν αρκετοί τύποι και πολλές παραλλαγές στα ορειβατικά παπούτσια και αν θέλουμε να κάνουμε μια σωστή αγορά θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα.

  • Επίσης πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε σε τι τερέν θα κινηθούμε, δηλαδή χώμα, βράχια-πέτρες, χιόνι-πέτρα, πάγος.

  • Τα γράμματα από το Α έως το D σε όλους τους γνωστούς κατασκευαστές χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση. Από το πολύ ελαφρύ έως το βαρύ και ημι-άκαμπτο.

  • Επιλέγοντας τη σωστή κατηγορία, έχουμε πετύχει εφαρμογή και λειτουργικότητα, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την απόδοση και την ασφάλεια μας.


Σανδάλια (A)

sandalia

Τα πρώτα παπούτσια που κατασκεύασε ο άνθρωπος ήταν τα σανδάλια.Τα σανδάλια έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν άνεση και καλό εξαερισμό, όμως αυτή η άνεση έρχεται σε αντίθεση με τη σταθερότητα στο βάδισμα και φυσικά την αντοχή του υποδήματος. Τα Τεχνικά σανδάλια είναι ειδικά φτιαγμένα και θα σας πάνε σε μέρη που ίσως νομίζετε ότι μόνο με τις ορειβατικές σας μπότες θα μπορούσατε να πάτε.Τα σανδάλια λοιπόν είναι ιδανικά για πεζοπορίες σε ζεστό καιρό και εύκολο τερέν. Οι λάτρεις της πεζοπορίας τα έχουν πάντα μαζί τους μέσα στο σακίδιο για να περνάνε ποτάμια ή και για ξεκούραση.

Παπούτσια Ορεινού Τρεξίματος (A)

papoutsia-oreinou-treksimatos

Αυτά τα παπούτσια μοιάζουν σαν τα κανονικά παπούτσια τρεξίματος έχουν όμως μερικά χαρακτηριστικά κυρίως στην σόλα για να ανταπεξέρχονται στα μονοπάτια των βουνών και τα σκληρά εδάφη. Έχουν καλύτερη επένδυση και πολύ σταθερότερο κράτημα για το πόδι. Η σόλα είναι σκληρότερη και τα παπούτσια έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν καλύτερη προστασία π.χ. αδιαβροχότητα, διαπνοή, στις κακές καιρικές συνθήκες (βροχή, κρύο)

Παπούτσια Πεζοπορίας και πρόσβασης (Α+Β)

papoutsia-oreinou-treksimatos

Αυτά τα παπούτσια είναι για πεζοπορία σε μονοπάτια καλά διατηρημένα, και χωμάτινες διαδρομές. Είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ δέρμα Suede σε συνδυασμό με Cordura, ή νάϋλον ή άλλα συνθετικά ελαφριά υφάσματα ιδιαίτερα ενισχυμένα. Μπορούν να προσφέρουν στον πεζοπόρο ένα άνετο περπάτημα λόγω του ότι είναι μαλακά, και στρώνουν τέλεια στο πόδι από την πρώτη κιόλας μέρα. Όλα αυτά τα παπούτσια έχουν ένα πλαίσιο κατασκευής, που παρέχει καλή υποστήριξη στα πόδια και στους αστραγάλους αν και το ύψος τους είναι σχετικά χαμηλό.

Ορειβατικά Μποτάκια (Β)

oreivatika-mpotakia

Αυτό το παπούτσι είναι το τυπικό παπούτσι ορειβασίας. Μπορεί ο χρήστης να το φορέσει σε εύκολα μονοπάτια, και σε εύκολα σημεία εκτός μονοπατιού. Παρέχει καλή στήριξη στο πόδι, είναι άνετο και βοηθάει στις πολύωρες πεζοπορίες. Συνήθως είναι κατασκευασμένα από μαλακό δέρμα nubuk η suede σε συνδυασμό με άλλα ελαφρύτερα υλικά όπως η cordura και το Kevlar. Η σόλα και γενικότερα ολη η κατασκευή είναι περισσότερο στιβαρή, για να δίνει αυξημένη υποστήριξη στους αστραγάλους.


Ορειβατικές Κυνηγετικές Μπότες (C)

oreivatikes-mpotes-gia-to-kinigi

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ορειβατικές μπότες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχουν την άνεση και την υποστήριξη που χρειάζεται ο ορειβάτης για μεγάλες, δύσκολες, και κακοτράχαλεςδιαδρομές, σε συνδυασμό με ορειβατικόσάκίδιο πλάτης. Λόγω της κατασκευής τους, συνήθως είναι κατασκευασμένααπο συμπαγές δέρμα (λαδόδερμα, ναμπούκ, σουέντ) ώστε να είναι ανθεκτικά και να μπορούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια σε κάθε μορφήςορεινού μονοπατιού, αλλά κυρίως και εκτός μονοπατιού. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά κατασκευής τους, ανήκουν οι υψηλής απόδοσης μεμβράνες, π.χ. Goretex για να παρέχουν άριστη αδιαβροχότητα, και υψηλή διαπνοή. Υψηλής απόδοσης μεσόσολες, ιδιαίτερης αντοχής συστήματα απόσβεσης κραδασμών για άνεση και εκμηδενισμό των καταπονήσεων του ποδιού. Ιδιαίτερα συμπαγείς σόλες ώστε να παρέχουν την απαραίτητησταθερότητακαι ασφάλεια, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την πρόορη φθορα. Αυτή η κατηγορία προτείνεται και στους κυνηγούς.

ALPINE Ορειβατικές Μπότες (D)

alpine-oreivatikes-mpotes

Οι μπότες σε αυτήν την κατηγορία είναι σχεδιασμένες για υψηλού επιπέδου ορειβασία και είναι κατάλληλες για υψηλές διαδρομές σε βουνά που είναι καλυμένα απο χιόνι και πάγο. Απαραίτητες στην παγοαναρρίχηση διότι μπορούν να συνδυαστούν με μία πληθώρα από crampon (εξάρτημα με «καρφιά» για χρήση σε παγωμένο χιόνι ή πάγο). Είναι σχεδιασμένες να παρέχουν ακριβή εφαρμογή, άμεση απόκριση και τέλεια απόδοση. Στην κατασκευή τους χαρακτηρίζονται από το μονοκόμματο πάνω μέρος, παχύ στρώμα αδιαβροχοποιημένου δέρματος με ιδιαίτερα ενυσχυμένη επένδυση για την αντιμετώπιση των χαμηλων θερμοκρασιών. Μεμβράνες αδιαβροχότητας και διαπνοής Goretex, συμπαγείς μεσόσολες και σκληρές, ανθεκτικές και αντιολισθητικές εξωτερικές σόλες. Ολος τους ο εξοπλισμός επιβάλλεται να είναι ανθεκτικός, και προορισμός του είναι η σκληρή χρήση.